torstai 16. kesäkuuta 2011

Rakastavatko hyttyset sinua?

Woohoo, taas yksi hyvä linkkibongaus, joka sisältää jopa gallupin!
Tämä sopinee jatkoksi äskeiselle marja-aiheiselle kyhäykselle.

Do Mosquitos Prefer you?

Kyseisen täysin epätieteellisen ;) kirjoituksen innoittajana on toiminut tämä tutkimus, jota myös suosittelen. Varoitus: tutkimuksessa sivutaan myös malariariskiä.

Suomenkielisiä blogeja lukiessakin olen törmännyt aiheeseen. On kehotettu välttämään makeuksia ja suosimaan tulisempia ruokia. Olli Posti kertoi Thaimaaseen aikoinaan mentyään kuulleensa natiiveilta, että hyttyset pistävät huomattavasti vähemmän heitä kuin turisteja. Posti kirjoitti hiljattain aiheesta myös blogauksen, suosittelen klikkaamaan tästä! :D

Linkissä on osittain minulle ennestään tuttuja huomioita. Monet niistä pätevät muihinkin hyönteisiin, kuten kärpäsiin ja ampiaisiin.

– Oma veriryhmäni, O sekreettori (sekreettoritekijä on eri asia kuin reesustekijä/Rh) vaikuttaa tutkimuksen mukaan olevan kaikkein alttein hyttysenpistoille. Seuraavina tulevat A ei-sekreettori, O ei-sekreettori sekä A sekreettori (joka on Suomen tavallisin veriryhmä). B- ja AB-ryhmät eivät siis tämän mukaan tulisi yhtä helposti hyttysen syömiksi. Mutta veikkaanpa, että kokonaisuutena vaikuttaa kuitenkin enemmän omat elämäntavat kuin veriryhmä [veikkaus perustuu mm. tähän]. :)

– Ruokavalio, joka sisältää runsaasti B-vitamiineja, antaa jonkin verran suojaa hyttysen verenhimoa vastaan. Täytyypä ensi kerralla metsään suunnistaessa syödä ruuan mukana annos kaapista löytyviä oluthiivahiutaleita (Valioravinto). :)
(vaikka hiutaleet onkin inaktivoitu, ne eivät ehkä ole älyttömän suositeltavia, jos sinulla on hiivainfektio tai suuri riski siihen: muista silloin myös pau d'arco)

Hyttysiltä suojaa myös rikki. Eli jos keho kestää, sipulia nassuun! Ja kananmuniakaan ei tarvitse pelätä. Sipulia on vielä pakko mainostaa muutenkin: raaka sipuli (mielellään marinoitunut hetken oliiviöljyssä) toimii minulla yhtenä parhaista ja edullisimmista vastustuskyvyn lisääjistä. Valkosipulia unohtamatta, jota rakastan mutta joka ei juuri mulla toimi yhtä tehokkaasti kuin kelta- tai punasipuli. Ai niin, ja Länsi-Suomessa lähellä rannikkoa olevissa muinaisaikojen merenpohjan(?) lähdevesissä on yleensä myös rikkiä, joka tosin alentaa veden pH:ta...

– Laita ihollesi hieman tea tree -öljyä.

– Älä jää paikallesi vaan liiku! Tosin tämä on vaikeaa jos yhdellä mättäällä on valtavasti herkullisia marjoja :D

– Vältä makeuksia ja viljoja (joissa on paljon hiilihydraatteja)! Tämä on tässäkin asiassa yksi ehdottomasti eniten huomiota kaipaavista seikoista. Erittäin monet ovat havainneet, että hyttyset eivät entisessä määrin vaivaa, kun ovat vähentäneet makean käyttöä. Veriryhmäruokavaliofoorumilla eräskin todisti, että hyttyset ja muut pikkuötökät eivät vaivaa häntä ollenkaan. Ainut makeutus mitä hän käyttää on kasvisglyseriini.

– Todistetusti liika sokerin (varsinkin valkoisen, "puhdistetun" myrkkysokerin) käyttö on erittäin haitallista, sillä siinä itsessään ei ole ravinteita ollenkaan. Vain energiaa, jonka polttaminen kuluttaa elimistössä olevia ravinteita. Hyihyi! Erityisesti tärkeät B-vitamiinitasot ovat usein liian alhaiset makeassa elimistössä. Jos siis B-vitamiinit suojaavat ja sokeri altistaa, niin tässäpä on aivan sanomattoman selkeä yhteys asialle.

Näillä ohjeilla luulisi, että metsän antimien kerääminen ja ulkona oleskelu kesällä olisi edes hieman mukavampaa.

PÄIVITYS 22.6.: kiitos hänelle, joka googlattuaan B-vitamiinin ja hyttyset eksyi minun blogiini! Sen ansiosta googlasin saman itse ja löysin tämän mainion keskusteluketjun, jota suosittelen teillekin:
Hyttyset karttelevat?

Syitä hyttysten ruokahalulle haettiin B-vitamiinin lisäksi iholta erittyvän hiilidioksidin määrästä, hyttyslajikkeiden valta-asemasta alku- ja loppukesällä, veriryhmistä, veren paksuudesta, feromoneista eli kuinka paljon henkilö vetää puoleensa vastakkaista sukupuolta... varmasti monella asialla on vaikutuksia. Monesti vain vaikea todentaa, kun jossain tapauksessa selitykseksi haettu asia ei toisten ihmisten kohdalla pädekään ollenkaan.

Todistetusti vielä pari päivää sitten lähteellä käydessäni hyttyset häärivät kovinkin ahkerasti minun kimpussani, joten ei ole ruokavaliomuutos vielä ollut tarpeeksi tehokas – josko se sitä voi kaikilla ollakaan. :D

1 kommentti:

  1. No juu, selkeästi auttaa hetkeksi kun iholle laittaa tea tree -öljyä. Metsästä kun haen lähdevettä niin ei kovin moni hyttynen istahda teepuunhajuiselle kämmenelle tai poskelle. Mutta se suojaa siis vain siltä alueelta, missä tuoksu (tai haju) on riittävän tuore.

    VastaaPoista