sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Luota johdatukseen

Olen viime aikoina enenevässä määrin kiinnittänyt huomiota siihen, että mitalilla on aina kaksi puolta. Asioilla on hyvät ja huonot puolensa.

Nykyisessä elämäntilanteessani on juuri nyt runsaasti epävarmuustekijöitä. En ole silti kovinkaan huolissani siitä, miten asiat järjestyvät, sillä ne varmasti järjestyvät jollain minulta vielä salatulla tavalla. Voin luottaa siihen, että Jumala johdattaa siihen suuntaan, johon Hän hyväksi näkee – minulta valinnanvapautta riistämättä. Tämä saattaa monien mielestä kuulostaa ristiriitaiselta.

Hollanninjuutalainen filosofi Baruch Spinoza (1632–1677) uskoi ennaltamääräämiseen ja siihen, että vapaata tahtoa ihmisellä ei ole - kaikki tapahtuu väistämättä niin kuin on tarkoitettu. Hänen mukaansa jumaluudella ei ole persoonallisuutta vaan luonto on Jumala.

Ranskalainen filosofi Jean-Paul Sartre (1905–1980) puolestaan ei uskonut Jumalaan lainkaan. Hän korosti ihmisen väistämätöntä vapautta ja vastuuta, mikään ei ole ennalta määrättyä.


Spinozan ja Sartren ajatukset ovat aivan eri maailmoista niin toisiinsa kuin minun ajatuksiini verrattuna. Itse uskon, että kaikkivaltias Jumala näkee tulevaan siitä huolimatta, että on antanut ihmisille vapaan tahdon. Hänen rakkautensa ei pakota meitä – asiat eivät ole ennalta määrättyjä. Silti Jumalalla on tietoa jo edeltä käsin meidän valinnoistamme. Tuhat vuotta on Herralle kuin yksi päivä ja yksi päivä kuin tuhat vuotta (2. Piet. 3:8). Luojamme ei siis ole sidottu aikaan eikä yleistäen muihinkaan meille itsestään selviin lainalaisuuksiin.

Mitä tahansa lähikuukausina tapahtuukin, voin väittää että en ole vakavasti huolissani. Olen vain kyselevällä mielellä. Toivon, että vietän rukouksessa ja Sanan äärellä aikaa huomattavasti enemmän kuin viime aikoina on tullut tavaksi.

Hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille lukijoille!
Toivon kaikille myös siunausta!

Siunaus yhtäältä ihmisten kesken tarkoittaa hyvän puhumista ja toisaalta Jumalan läsnäolon toivomista elämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti