tiistai 24. toukokuuta 2011

Vesimeloni kuorineen

Vesimelonin sesonkiaika lähestyy... löysin Vaasan Prismasta espanjalaista luomuvesimelonia! Siitä intoutuneena ostin yhden (kilohinta 4,69 € - huhhuh!) ja olen syönyt sitä nyt myös kuorineen! Ei tosin ollut eka kokeilu, viime kesän muutamalle harvalle luomuvesimeloneille tuli tehtyä osittain samoin.

Olen bongannut tiedon vesimelonin kuorten syötävyydestä Elsa Ervamaan elävän ravinnon kirjasta. Kuoret vain kannattaa puhdistaa vehnänorastuppuvedessä, niin niistä liukenee torjunta-aineita pois. En kuitenkaan kasvata itse oraita, joten olen tyytynyt syömään vain sisuksen tavanomaisista vesimeloneista.

Toisaalta veriryhmäruokavalion myötä olen tullut paremmin siihen tietoon, että vesimelonin siemeniäkin kannattaa syödä varsinkin yhditeltynä esim. voin tai karpalomehun kera - tosin kohtuudella, sillä niissä on runsaasti omega 6 -rasvahappoja eikä juuri omega 3 -rasvahappoja.

Kuluneena aamuna söin espanjalaisen luomuvesimelonin puolikkaan kuoret ja neljäsosan hedelmälihan. Osan hedelmälihasta söin sellaisenaan, erottelin valtaosan siemenistä erikseen syötäviksi ja loput hedelmälihasta laitoin kuorten kanssa tehosekoittimeen ja surautin melko nestemäiseksi "aamupuuroksi":


Ehkei kuitenkaan älyttömän houkuttelevan näköistä? Mutta voin taata, että kunhan muistat laittaa joukkoon hieman sitä punaista sisusta niin hyvältä maistuu!
(varsinkin jos lisäät oman maun mukaan hivenen suolaa ja kenties sitruunamehua? Olli Postin vinkki :))

Pieni määrä lehtivihreää sisältävää (luomu)kuorta on raikkaan makuinen ja puhdistava vaikutuksiltaan - no on se vesimelonin sisuskin mutta eihän lehtivihreästä yleensä haittaa ole, sitä voimme yleensä syödä huoleti isojakin määriä! Siksi itsekin etenkin O-veriryhmäläisenä pidän tästä mahdollisuudesta, sillä vereni (ja O-ryhmäläisten veri keskimäärin) on yleensä melko ohutta.

---

Tietysti jos verelläsi onkin taipumus olla paksua... silloin lehtivihreä voi paksuntaa sitä hieman lisää, mutta silloin on hyvä muistaa myös omega 3 -rasvahapot, mm. laadukas kalaöljy, ei mielellään liikaa kuumennettuna... ja tietysti jos sinulla on jokin verenohennuslääkitys tai mikä tahansa muu vastaava niin neuvottele lääkärisi kanssa ennen kuin teet mitään radikaalia muutosta. Toki itse olen sitä mieltä, että veren paksuuden säätely luonnollisin keinoin silloin kun se on mahdollista on paljon parempi vaihtoehto kuin rotanmyrkyn (Marevanin) syöminen.

Muistutan vielä, että vesimeloni on syytä syödä erillään muista ruuista, sillä yhdisteltynä muihin ruokiin ruuansulatus hankaloituu. Eli ehdottoman hyvä aamun ensimmäinen syötävä/juotava!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti