tiistai 17. toukokuuta 2011

"Mitä sä sitten oikein syöt?"

Mustikkatyttö blogasi siitä, mitä keittiöstä löytyy.
Anna puolestaan kirjoitti keittiön kaapin kulmakivistä.

Vastaavia kirjoituksia on monissa blogeissa, ja nyt liityn itsekin niihin. Pyrin keskittymään monipuoliseen ruokaan, en siihen, mistä "nirsoilen". Minut tuntevat tietävät, että olen hurahtanut luomuun, ja tietysti sitä parempi mitä vähemmän kuormitamme kemikaaleilla kehoamme - ja luontoa! Jos ruuan perässä on
* -merkki,
niin ostan sitä myös ei-luomu-sertifioituna (voi olla monesti jopa parempaa kuin luomu, jos on villiä luonnonruokaa. Luomusuositus siis oletuksena ehdottomasti lihatuotannossa.

Punainen liha
karitsa/lammas
nauta
riista* (suht harvoin, esim. hirvi/poro tai kauris/peura jos löytyy)

Siipikarja
kalkkuna (harvoin)
riistalinnut (jos joskus saa, esim. sorsa)
jos kohtuuhintaista luomua ja riistaa tavoittaisi helpommin, tulisi varmaan syötyä enemmän. Nyt jää aika harvaan. Kanaan kyllästyin jo lapsena ja sitä en ole suuhuni sen jälkeen pistänyt. Ehkä luomun tapauksessa voisin kuitenkin tehdä poikkeuksen.

Kala*
(kaikki siis ei-luomua ;D mutta mielellään luonnonkalaa, kasvatettua en suosi)
ahven (useimmin ostettu kala viime aikoina)
bassi
hauki
lohi
makrilli (savustettu)
muikku
siika
silakka
taimen
sardiini (säilyke oliiviöljyssä)
tonnikala (keltaevä, luomuoliiviöljyssä)

Munat ja mädit
kananmunat
ahvenen mäti* (tätä ei saa syödä raakana!)

Maitotuotteet
voi (eniten käyttämäni maitotuote Juustoportin luomukirnuvoi)
ghee(*) (kirkastettu voi, voisi ostaa useammin jos Suomessa luomuna sais helpommin)
juustot usein raakamaidosta tehtyjä:
edam (harvoin, hieman K2-vitamiinia)
feta/salaattijuusto* (lampaan / vuohen)
gouda (harvoin)
gruyere* (lehmän raakamaidosta / vuohen)
jarlsberg* (saatavuus huono, K2-vitamiinia)
leipäjuusto (Luolamaan luomuvuohen leipäjuusto Seinäjoelta/Helsingistä, Miettilän juustola Itä-Suomessa liikkuessa)
manchego(*) (espanjalainen lampaanjuusto)
mozzarella (aito mozzarella muuten tehdään puhvelin maidosta)
parmesan
pecorino romano* (italialainen [liian] suolainen lampaanjuusto)
bio welle :)
vuoristokarjan juusto

Mantelit ja pähkinät (miel. raakoina, käytän liikaakin)
hasselpähkinät
macadamiapähkinät(*)
mantelit (kuorittu, 12 h liotettu kuorimaton)
pekaanit(*)
saksanpähkinät

Siemenet (käytän liikaakin)
chia*
hamppu
kurpitsansiemenet
pellava

pinja
seesam
vesimelonin siemenet*

Palkokasvit
adsukipavut
carob
(makea jauhe, sopii moneen paikkaan esim. kaakaon sijasta / kanssa)
herneet (liian harvoin)
härkäpavut (aika harvoin)
kikherneet
limanpavut (voipavut)
mungpavun idut (harvoin)
mustasilmäpavut (harvoin)
mustapavut
ruskeat pavut (harvoin)
soija (suht harvoin tofu, tempeh, miso)
kaakao/suklaa (mulla suht voimakas stimulantti; massa/jauhe/rouhe/voi, joskus suklaa ei-luomuna*)
valkopavut (harvoin)
vihreät pavut(*) (sisältävät tärkeää piitä!)

Rasvat/Öljyt
camelina (vaihtelu virkistää)
hamppu (vaihtelu virkistää)
kala-/hylje-/krilliöljyt omega3-täydennykseen
kookos (lähinnä vain suun purskutteluun hampaiden pesun ja lankauksen jälkeen)
kurpitsansiemen (vaihtelu virkistää)
macadamia (vaihtelu virkistää)
oliivi (RUNSAASTI!)
pellava (enemmän siemeninä, mutta vaihtelu virkistää)
piparminttu (suun purskutteluun)
rypsi (vaihtelu virkistää)
saksanpähkinä (vaihtelu virkistää)
seesam (MYÖS suun purskutteluun)
voi
käyttäisin/voisin käyttää joskus myös näitä, jos löytäisin jostain: chia, hasselpähkinä, mustaherukansiemen, riisinlese

Viljat ja sen korvikkeet ts. hiilihydraattipitoiset ruuat
amarantti (atsteekkien käyttämä kasvi, pienet siemenet, harvoin)
hirssi (piin lähde mutta valitettavan korkea glykeeminen indeksi, suht harvoin)
kaura* (puhdas gluteiinista, suht harvoin)
quinoa (inkojen käyttämä siemenkasvi, helppo idätettävä, riisi-quinoanäkkileipä)
riisi (Sun Warrior riisiproteiini, vesiliukoinen riisinlesejauhe/tocotrienols, riisi-quinoanäkkäri, kokonaista riisiä vain harvoin)
tattari (leivonnassa pääasiallisina jauhoina, tattarinäkkäri)

Sienet
cordyceps (ravintolisänä harvoin)
enoki (siis käyttäisin ehkä joskus jos löytäisin)
maitake (siis käyttäisin ehkä joskus jos löytäisin)
pakurikääpä (tee, tinktuura, suomalaista tehoravintoa jos et ole antibioottikuurilla)
portobello (iso!)
reishi eli lakkakääpä (ravintolisä)

Juurekset/juuret
bataatti (harvakseltaan)
inkivääri (usein luomuna; kuori tuore inkivääri, raasta ja kaada kiehuvaa vettä päälle! :D)
lanttu
maa-artisokka(*)
nauris, joskus myös varret (ilmeisesti vähähiilarisin juures?)
palsternakka, joskus myös varret (suomalainen terveysjuures!)
piparjuuri* (itse raastettu ja pakastettu)
porkkana, joskus myös varret
punajuuri, joskus myös varret
selleri (harvakseltaan)
haaveena syödä joskus myös voikukan ja nokkosen juuria...
hapanjuurekset (jos kaupasta löytyy)

Salaatit (voisi syödä näitä enemmän):
jääsalaatti, keräsalaatti, lehtisalaatti, lollo rosso, roomansalaatti, rucola, salanova, tammenlehtisalaatti
Yrtit (voisi syödä oikeasti paljon enemmän, osa mainittu myös mausteissa):
basilika (joskus myös punainen), kirveli, korianteri (lehdet & varret hyvä raskasmetallien eliminoija), krassi, meirami (enimmäkseen kuivattuna), minttu, oregano (enimmäkseen kuivattuna), persilja, rosmariini (joskus myös tuoreena), salvia, tilli, timjami (joskus myös tuoreena)
mangoldi, mizuna, rakuuna, ruohosipuli ja sitruunamelissa tosi harvoin

Muut vihannekset (pitäisi myös syödä useammin)
artisokka(*) (tulee syötyä aivan liian harvoin)
chili
fenkoli
kaali, hapankaali
kesäkurpitsa
kurpitsa (saatavuus liian huono!)
kyssäkaali
lehtikaali (kesän loistava sesonkiruoka! Saatavuus muulloin huono)
nokkonen(*)
oliivit, vihreät
paksoi
paprikat
parsa(*) (foolihappo! sisäelimiä kun ei tule syötyä)
parsakaali (joskus myös sen idut sinimailasen korvikkeena ;D)
sarviapilan idut
pinaatti
punasipuli
retiisi (harvoin)
sipuli
tomaatti
valkosipuli
voikukan lehdet (liian harvoin, no teenä joskus)

Levät
laadukas chlorella (yleensä Vihreä helmi)
dulse
kasviplankton (haaveissa, yleensä liian kallista)
laadukas spirulina (HealthForce, Puhdistamo, syön liikaakin)
wakame

Kotimaiset marjat (tuoreina, pakastettuina, kuivattuina, jauheina)
(mustamarja-)aronia(*) (antioksidantteja helposti ja edullisesti)
herukat(*) (mustaherukkaa tekisi mieli useammin)
karpalo*
karviaiset (liian harvoin)
lakka/hilla/suomuurain* (harvakseltaan)
mustikka(*) (myös lehdet hyvin suositeltavia yrttikäyttöön)
puolukka* (hyvin säilyvä marja joka sopii monen ruuan kanssa)
ruusunmarja(*)
tyrni* (liian harvoin, useimmiten jauheena)
vadelma(*)

Eksoottiset marjat
açai (harvoin, on niin hintavaa ja suomalaisetkin marjat ajavat pitkälti saman asian)
camu-camu (C-vitamiini!!)
goji(*) (erit. "Tibetan authentic")
inkamarja/ananaskirsikka (paras happamien karkkien korvike! Liikaa käytettynä laksatiivinen)
mulperi (paras makeiden karkkien korvike!)
schisandra (hyvin mielenkiintoisen!? makuinen tehopakkaus)

Hedelmät, kuivatut usein liotettuina liotusvesineen
acerolakirsikkajauhe (C-vitamiini)
ananas (kuivattuna/tuoreena)
aprikoosi (kuivattuna, tummanruskeana)
banaani (joskus myös kuivattuna)
granaattiomena(*)
greippi (useimmiten verigreippi)
guava (saatavuus tosi huono)
kaktusviikuna* (harvoin; saatavuus huono)
kirsikat (kuivattuina/hillona/mehuna)
limetti
luumu (kuivattuna/tuoreena)
mango (kuivattuna/tuoreena)
omena
papaija(*) (kuivattuna/tuoreena)
passionhedelmä
persikka (luomuna! saatavuus huono suuren osan vuodesta)
persimon* (harvoin)
päärynä
sitruuna
! sopii melkein mihin vaan
taateli [vaihtelun vuoksi joskus tuoreena(*)]
vesimeloni(*) (jos saan luomuna, tehosekoitan ja syön myös kuoret)
viikuna (kuivattuna)
viininrypäleet (luomuna! syön tosi harvoin)

Mausteet (jatkossa toivottavasti enenevässä määrin itse jauhettuina)
anis (harvakseltaan)
basilika
cayenne
(tulisen maun pääasiallinen lisääjä!)
chili
curry (paljon loistavia sekoituksia: Sonnentor, Herbaria)
inkivääri
juustokumina
kaneli
kardemumma
kirveli
korianteri (siemeniä aika harvoin paitsi curryssa)
kurkuma (erinomainen tulehduksiin)
laakerinlehti (tosi harvoin)
lakritsinjuuri (tee)
meirami (tykkään mausta tosi paljon)
merisuola (raffinoimaton, harmaa)
miso (keittoihin niiden kypsyttyä, ei tule käytettyä usein)
neilikka
nokkonen (myös tinktuurana rautavarantojen täydennykseen)
oregano
paprika
persilja (tällä hetkellä vain tuoreena)
piparminttu (tee)
ravintohiiva (B-vitamiinitankkaus)
rosmariini (lampaankyljyksien kera :P)
sahrami (tee joskus kuuriluontoisesti)
salvia (harvakseltaan)
sarviapila (curryssa tai idätettynä)
sitruunaruoho (no ei erikseen mutta joissakin teesekoituksissa)
laadukas yhdistelmäsuola (oranssihtava Sun Fire Salt)
timjami (ei niin usein)
umeboshi-etikka
vanilja (raakasuklaaseen, smoothieihin)
vuorisuola, pinkki tai tumma rikinmakuinen

Juomat
lähdevesi
koivunmahla (liian harvoin)
sitruunavesi (ei kovin usein valitettavasti)
Lidlin kivennäislähdevedet (sieltä en juuri muuta ostakaan)
vihreä ja valkoinen tee (ml. bancha, vihreä kukicha...)
(yerba) maté
inkivääritee (taistelu flunssia vastaan)
kamomilla (harvoin!)
lakritsi
pakuri
rooibos
tulsi (pyhä basilika: auttaa stressiin)
yrttiteet: piparminttu, nokkonen, voikukka, siankärsämö...
tomaatti-, porkkana-, vihannesmehut, ananas-, rypäle-, ja joskus jokin muu mehu, ei kuitenkaan appelsiinia
punaviini

Makeutusaineet
carob (katso kohdasta palkokasvit)
hunaja (älä mielellään kuumenna! Entsyymit tuhoutuvat)
siitepölyhunaja / propolis-royal jelly-siitepöly-ginsenghunaja :D
manuka-hunaja (Uusi-Seelanti; auttaa bakteereihin)
mesquite (vertautuu carobbiin, ei siis varsinainen makeutusaine)
musta sokeriruokomelassi
vaahterasiirappi :P
agavesiirappi (ei juuri tule käytettyä, laadukkaan saatavuus huono)
kasviglyseriini (joissakin tuotteissa, pelkästään ei taida juuri Suomesta löytää)
palmusokeri (leivonnaisissa)
stevia (riisiproteiinijauheessa)

Ns. "superfoodit", joita en edellä maininnut
artisokanlehti (Vogelin tinktuura "Cynara", hyvä maksalle)
ashwagandha
brahmi (hunajan kera)
maarianohdake (tinktuura; hyvä maksalle)
maca
ohran- ja vehnänorasjauhe tai -mehu joskus
opti-MSM? (mielipiteitä? Monet sitä ylistää mut jos syö paljon sipulia ja kananmunaa +mustaa suolaa niin eikö rikkiä muka saa tarpeeksi :D)
ruusunjuuri (tee/tinktuura, aivan huikea suomalainen "Pohjolan ginseng")

Lisäravinteet
Edellä mainitut eläinperäiset omega3-öljyt
D-vitamiini
entsyymivalmiste ruuansulatuksen parantamiseen
lääkinnälliset sienet (katso oma kohtansa)
siitepölyt

5 kommenttia:

  1. Onpas mainio ja mahtavan yksityiskohtainen postaus! Sainkin joitain varteenotettavia vinkkejä tuotteista, joihin aion tutustua vielä lähemmin. Kylläpä onkin monipuoliset ja terveelliset antimet ruokapöydällänne! Aurinkoisia kesäpäiviä! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon :) olisi mukava kuulla, mitä koit hyviksi vinkeiksi ja millaisia kokemuksia niistä kenties vielä saat :D

    No joo... ainekset on hyvät mutta painotus ei aina... laiskuus iskee kun pitäis laittaa vihanneksista ruokaa...

    VastaaPoista
  3. Seuraaviin juustoihin tekee mieli tutustua:

    jarlsberg
    Luolamaan luomuvuohen leipäjuusto Helsingistä
    manchego
    bio welle

    Gheetäkin olen mietiskellyt ja samoin lääkinnällisiä sieniä. Nyt tuli taas inspistä lisää alkaa tutustua niihin, varsinkin noihin mainitsemiisi.
    Portobello onkin jo käytössä sienistä. Ja pakuria tulee juotua lähes joka päivä.

    Wakame alkoi myös kovasti kiinnostaa.
    Persimoneja voisi taas pitkästä aikaa syödä. Ovatkohan siis ihan ok taviksinakin?

    Luomujuureksien varsiakin olisi hyvä muistaa syödä. Tuppaa yleensä unohtumaan. Nyt tuli siitä oiva muistutus myös.

    Ravintohiivaakaan en ole aikoihin syönyt. Mitä itse pidät hyvänä valintana? Raw food-ruokiin antaisi ilmeisesti mukavaa täydennystä ja tosiaan B-vitamiinejakin olisi kivasti. Lucumassakin on kyllä ja sitä käytän. Mutta silti... jotain ravintohiivaa pitää nyt saada! :)

    VastaaPoista
  4. Hieno lista, josta voisi koittaa itsekin inspiroitua. Sieniosastolla oli kuitenkin selkeästi liian hiljaista! Juuri nyt on korvasieniaika ja ainakin täällä etelässä jo myös kuivonkantosieniä. Kesä-heinäkuun aikana tulee ainakin tatteja ja haperoita ja elokuussahan jo vaikka mitä.

    Monet sienet on ikävän niljakkaita, mutta kun ne kuivaa ja jauhaa, niin tuntuma muuttuu aika paljon mukavammaksi ja niitä voi myös käyttää jauhettuna mausteena.

    VastaaPoista
  5. Tiinuliinu, wakame on kyllä minun makuuni hyvä merilevä :) ilmeisesti se ei ole kilpirauhaselle yhtä oikukas laji kuin monet muut jodia sisältävät.

    Persimoneja syön äärimmäisen harvoin, mutta pidän niiden mausta. Lienevät jonkin verran turvallisempia taviksina kuin persikat... varsinkin jos ja kun jättää kuoret syömättä.

    Itselläni on Valioravinteen Rikas oluthiiva. Kait se on pikkaisen eri asia kuin hiivauutteen nimelle puettu arominvahvenne ;) vaikka tuolla luontaisella hiivallakin voi vahvistaa aromia :D

    Juhani, on ihan totta joo... en koe tarvitsevani sieniä yhtä paljon kuin jotkut muut kehotyypit. Kaupallisia herkkusieniä on veriryhmäruokavaliossani kehotettu välttämään, samoin jostain syystä myös siitakkeita. Tosin en ihan ymmärrä mitä pahaa luomusiitakkeessa on (ehkä Amerikan siitakkeet ovat keskimäärin huonompia?!?) mutta en ole sitä kovin välttämättömänäkään pitänyt.

    Ei mua niljakkuus hlökohtaisesti haittaa ;) joten kiitos vinkeistä! :)

    VastaaPoista