tiistai 25. tammikuuta 2011

Internetistä saa laatusapuskaa!

Olen ostanut viime aikoina enenevässä määrin ruokaa (ja superruokaa) suomalaisista nettikaupoista. Olen asioinut aiemmin Samsaran Luomukaupassa, Ecodealissa, Hyvinvoinnin tavaratalossa sekä Ekolossa.
(Viimeisimmässä tosin en netin välityksellä vaan sekä Helsingissä että Jyväskylässä paikan päällä.)

Äskettäin tilasin ison satsin mm. laadukkaita pähkinöitä, siemeniä, merilevää, riisinlesettä ja suolaa FitnessFirstistä. Kyseisestä kaupasta kannattaa tehdä vaikka kimppatilauksia, siinä määrin edulliseksi hyvälaatuiset tuotteet tulevat suurissa erissä tilattuna. Kaikki ei ole luomua, mutta erittäin paljon löytyy raakatuotteita - esim. juuri pähkinöitä, jotka näin ollen ovat säilyttäneet ravintoarvonsa paremmin kuin sellaiset halvemmat pähkinät, jotka on pastöroitu höyryttämällä. Pidän erityisesti pekaani- ja macadamiapähkinöistä. Voin suositella ostettavaksi niitä myös Ekolosta, tosin en tiedä ovatko ne raakoja mutta ainakin luomua!

Macadamiapähkinät ovat erittäin rasvaisia, kalliita australialaisia pähkinöitä. Niissä on vakaa rasvahappokoostumus; ne eivät härskiinny läheskään niin helposti kuin esim. saksanpähkinät ja pellavansiemenet.

80 % rasvasta on kertatyydyttämätöntä (siis enemmän kuin oliiviöljyssä!). Jopa 20 % on palmitoleiinihappoa (omega 7), jota löytyy lähinnä eläinkunnasta, mutta myös tyrnimarjan siemenistä, avocadosta sekä chileläisistä hasselpähkinöistä.
(lähde)
Omega 7 -hapot ovat limakalvoille hyödyllisiä ja siksi tarpeellisia erityisesti pakkassäällä. Elimistö saattaa tosin kyetä valmistamaan palmitoleiinihappoa itsekin.

C-vitamiinin lähteeksi suosittelen erityisesti camu camu -marjaa, E- ja B-vitamiinien lähteeksi riisinlesejauhetta (Puhdistamon tai Sunfiren tocotrienols; B12:ta siitä ei saa), beetakaroteenia taas saa porkkanoiden lisäksi myös gojimarjoista... kyselkää tarkemmin minulta, mikä on laadukasta tai lukekaa Olli Postin ja Jaakko Halmetojan tekstejä. En suosittele ostamaan halvinta sorttia, jos haluaa investoida terveyteen.

Levistä puolestaan suosin proteiinipitoista spirulinaa, mutta myös dulsea ja wakamea. Ne auttavat hampaiden kunnossa ja ovat muutenkin tarpeellinen lisä ruokavalioon - leväähän ne kalatkin syövät ja sitä kautta kalakin voi olla terveellistä.

Hampunsiemenissä on myös hyvät proteiinit (täydellinen aminohappokoostumus) sekä optimaalinen rasvahappokoostumus. Niiden kuiduista saa hyviä vaatteita ynnä muuta... eli ruokahamppua kannattaisi viljellä Suomessa paljon nykyistä enemmän! Se kun ravitsee myös köyhää maaperää.

Eli nyt vain tilailemaan ruokia netistä! FitnessFirstistä tilatessa saatte koodiani vihertuomo käyttämällä 5 % alennuksen. Suosittelijana minäkin hyötyisin tällöin jotain. Se, onko tämä hyvä vai huono asia, jää teidän päätettäväksenne! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti