lauantai 29. tammikuuta 2011

Teknologia ja luonto

Lyhyellä vai pitkällä tähtäimellä katsottuna...?

Haluan herättää keskustelua. Kommentoikaa kernaasti, jos teillä on mielessä mitä tahansa aiheeseen liittyvää!

On helppo katsoa lyhyen tähtäimen vaikutuksia, kun kuuntelee itseään, eikö vain? Eli tuoko tietynlainen ateria lisää energiaa vai aiheuttaako roskaruoka väsymystä. Mutta entä ne pitkän tähtäimen vaikutukset?

Geenimuuntelu antaa lyhyellä aikavälillä paljon etuja viljelyssä. Nyt on jo alettu huomata niitä pitkän tähtäimen ongelmiakin (ei sillä, etteikö pitkän tähtäimen etujakin olisi, kuten kuivuuskestävyys). Sama juttu kuin antibioottien käytössä. Rikkakasvit tottuvat tiettyihin torjunta-aineisiin ja kehittävät niille resistenssin. Bakteerit tottuvat tiettyihin antibiootteihin ja kehittävät niille resistenssin. Näin tarvitaan yhä järempiä aseita rikkakasveja ja huonoja bakteereita vastaan. Onko tämä oikea tie edetä?

Ihmisten sähkönkulutusta ei tunnuta saavan kuriin, sitä ei tosissaan edes yritetä. Sen sijaan säteilysaastutetaan koko ympäristö ydinvoimaloilla, joiden kaikkia haittavaikutuksia ei selvästikään edes haluta ihmisten tietoon, vaikka luulisi jo maalaisjärjellä olevan selvää, ettei moinen energiantuotantomuoto voi olla niin puhdasta kuin juhlapuheissa väitetään. Ai niin, eihän kaikissa maissa näin tehdäkään? Miten kummassa Ruotsissa ja Saksassa ollaan niin typeriä, että ajetaan ydinvoimaloita alas ja vaihdetaan vähemmän tehokkaisiin energiamuotoihin? Tiedossa toki on, että korvaavia ja yhtä tehokkaita muotoja ei ole aivan niin helppoa löytää kuin äkkiseltään voisi luulla.

Mutta miksi meidän olisi niin vaikea palata alkulähteille? Teknologian kehitys ja sen väärinkäyttö ajaa rakkaan kotiplaneettamme, Jumalan luomakunnan, ennen pitkää kuilun partaalle ellei jo ole tehnyt sitä. Emmekö tosissaan voisi palata joskus kehityksessä taaksepäin? En väitä, että itsekään olisin siihen kovin valmis. Herra antakoon meille viisautta tässäkin asiassa.
---
Takaisin lempiaiheisiini, ruumiilliseen ja hengelliseen kuntoon. Nämä ovat yllättävän monella tasolla vertailukelposia keskenään! Asia liittyy lyhyen ja pitkän tähtäimen vaikutuksiin.

Jos on sairastunut esimerkiksi borrelioosiin, sen voi jo pelkällä oikealla ruokavaliolla saada paremmaksi - mutta tämä edellyttää paranemisprosessia, joka tuo mukanaan monia huononnuksiakin! Tässä tapauksessa kirjoittajan kynnet, iho ja silmät tulivat nopeasti parempaan kuntoon, mutta sen sijaan suoliston kunto tuntui aluksi vain huononevan ja heikkous lisääntyi. Onneksi nämä oireet olivat väliaikaisia ja tilanne parani pitkällä tähtäimellä selvästi. Kuulostaako termi detox yhtään tutulta?

Itse asiassa Ilmestyskirjassa puhutaan samasta. Haaleaa (penseää) Laodikean seurakuntaa kehotetaan hankkimaan
1. tulessa puhdistettua kultaa
2. valkoiset vaatteet
3. silmävoidetta

Kirjoitan tässä lähemmin vain ensimmäisestä kohdasta. Se on kuitenkin se ensimmäinen noista asioista, joka vasta voi johtaa seuraaviin.

Kun jalo kulta halutaan puhdistaa epäpuhtauksista, ne nousevat pintaan. Ne eivät heti *bluff* vain häviä johonkin, vaan ne tulevat esille, minkä jälkeen niistä voidaan päästä eroon. Kun hoidamme oireita, saatamme vain työntää itse ongelman syvemmälle. Niin ruumiillisessa kuin hengellisessäkin elämässä.

Itselläni on ollut jo tosi paljon opittavaa kärsivällisyyden kanssa. Ja varmasti on jatkossakin, kärsimättömyys on ollut koko elämäni enemmän tai vähemmän yksi huonoista luonteenpiirteistäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti