Soija tulee ulkomailta, joten Suomessa tuotettu liha on parempi vaihtoehto - näinkö on?
Vegetukku.fi -verkkokauppaa pyörittävä Tuukka Simonen kirjoitti karppausfoorumilla:
"Jos haluaa boikotoida soijaa, niin se onnistuu parhaiten boikotoimalla tehotuotettua broileria ja sikaa."
Vaikka en itse todellakaan ole vegaani, mututuntumani viittaa kyllä hieman samaan suuntaan: tehotuotettu liha sisältää runsaasti huonolaatuista soijaa ja maissia. Tässä pari kuukautta sittenhän uutisoitiin, että geenimuunneltua soijarehua käytetään Suomenkin lihakarjatiloilla enenevässä määrin.
Jos siis kasvisten laatu on tärkeää, lihan laatu on vielä tärkeämpää.
Jos tilanne olisi niin surkea, että kaupasta saisi vain huonolaatuista, tehotuotettua lihaa, varmaan palaisin kalavegetaristiksi (vaikka tiedänkin, että kehoni tarvitsisi nytkin useammin kasvispainotteisia aterioita, joissa on myös luomulihaa). Minun nälkäni ei tahdo talttua pelkällä kasvisruualla, sanokoot vegaanit mitä sanokoot.
Mutta kaikesta huolimatta pidän tehotuotettua lihaa ehdottamana ei-einä. Sianlihaa nyt kannattaisi boikotoida muutenkin, sillä se jos mikä on epäekologista. Siat syövät suunnilleen samanlaista ruokaa kuin ihmisetkin, ja kun tiedetään, mikä on tuotto tuotannon kuluihin verrattuna, ei kiitos. Sen sijaan naudat ja lampaat syövät ruohoa (vai syövätkö? Toivottavasti eivät syö soijaa eivätkä maissia). Ruoho ei sellaisenaan ole ihmisten ruokaa, joten näiden eläinten pito ei välttämättä ole lainkaan niin epäekologista kuin sikojen. Vai miten on? Olen pahoillani, sikafarmarit! Valitettavasti olen oikeasti tuota mieltä, kunnes toisin todistetaan.
Veriryhmäruokavaliofoorumilla (jonka jäsenet tuskin myöskään syövät sikaa) oli jälleen mielenkiintoinen keskusteluketju. Eräs kasvisruokavalioon hieman tyytymätön O-veriryhmäläinen (joka ei kuitenkaan periaatteellisista syistä mieluusti söisi lihaa) kyseli, onko "lihasmuistiteorialla" perää. Eräs avulias ja mukava vakiokirjoittaja kommentoi että jos vaikka eläin on ennen teurastustaan kovin stressaantunut, löytyyhän lihasta suht paljon adrenaliinia. Siksi sellaista lihaa kannattaa välttää ja jos lihaa tarvitsee, syödä mieluummin sellaisen eläimen lihaa, joka on kokenut mahdollisimman vähän kärsimystä. Juutalaisena (ei, kaikki foorumin vakiojäsenet eivät todellakaan ole juutalaisia :D) hän mainitsi kosher-teurastuksesta jatkaen, että muitakin humaaneja teurastusmuotoja varmasti on, mutta ne vain eivät ole hänelle tuttuja. Hän jatkoi mitalin kääntöpuolella:
"Similarly, a humanely raised animal (cows on the pasture, chickens free ranging, etc, as opposed to factory farms) is going to have only happy memories that might end up imbedded in the meat- if there is anything to this 'muscle memory' theory."
Lukekaa tästä koko ketjun toinen sivu halutessanne, kyseinen viesti on sivulla kolmantena.
Riisiproteiini (jota saa mm. FitnessFirstistä) ei allergisoi juuri ketään, joten se on hyvä valinta lisäproteiinia kaipaavalle. Käsittääkseni myös hamppuproteiini on hyvä valinta vegaanille. Jos päätätte tilata riisiproteiinia ison säkillisen, muistakaa, että saatte 5 prosentin alennuksen koodillani vihertuomo. :D
Kokonainen proteiini meillä kuitenkin on spirulinassa, jota suosittelen lämpimästi mikäli se on hyvälaatuista... huonoakin on nimittäin tarjolla yllinkyllin. Luottakaa makuaistiinne ja kehon reaktioihin niin spirulinaa kuin lihaa syödessänne! :) Eri vaihtoehtoja kannattaa kokeilla, eivät ne niin myrkyllisiä silti liene. Ottakaa kantaa, jos olette toista mieltä.
---
Päivitys 27.2., palaanpa vielä soijaan, joka jakaa mielipiteitä aika rankasti. Eri lähteiden kautta olen itse tullut seuraaviin johtopäätöksiin:
Soijan plussat:
+ sopii keskimäärin parhaiten niille, joiden veriryhmä on A (tai kenties AB) ja joilla punainen liha sulaa huonommin
+ kannattaa syödä perinteisissä, aasialaisissa muodoissaan: miso, tofu, tempeh
+ saattaa suojata monilta ei-hormonaalisilta syöviltä erityisesti niitä, joille se sopii muutenkin hyvin ja joilla muuten voisi olla korkeahko syöpäriski
Soijan miinukset:
- ei välttämättä sovi kovin hyvin kaikille. Karkeasti ottaen veriryhmiin O ja B kuuluvat hyötyvät enemmän punaisesta lihasta, soija saattaa olla jopa haitallinen (mutta valtaosa O-ryhmästä saattaa silti terveenä ollessaan sietää sitä varsin hyvin).
- teksturoitua soijaproteiinia, soijaproteiini-isolaattia, halpaa soijalesitiiniä ja monia muita soijajohdannaisia en itse suosittelisi kenellekään. Niitä löytyy hyvin monista teollisista elintarvikkeista
- soijalla ruokittujen eläinten lihaa kyllä kannattaisi välttää ihan oikeasti
- geenimuuntelu nimittäin ei välttämättä vie soijan ravitsemuksellisia ominaisuuksia parempaan suuntaan; geenimuuntelematon soijakaan ei yleensä ole enää 100-prosenttisen puhdasta
- soijassa on fyto- eli kasviestrogeeneja, joista on omat hyötynsä, mutta myös haittansa: esimerkiksi monilla naisilla, jotka eivät ole otollista veriryhmää, voi rintasyövän riski kasvaa. Luin jostain, että munkkiluostareissahan sitä soijaa eniten on aikoinaan syöty! Japanissa ja Kiinassa ei niinkään paljon, se kuuluu heidän ruokavalioonsa kohtuullisissa määrin.
Sanoit näin: "Jos tilanne olisi niin surkea, että kaupasta saisi vain huonolaatuista, tehotuotettua lihaa, varmaan palaisin kalavegetaristiksi".
VastaaPoistaMietin tuota, että miten suuri osa kaloista on kasvatettu soijalla? Ainakin semmoista opetusta olen saanut, että suunnilleen kaikki norjalainen (kirjo)lohi on laitoksessa soijalla kasvatettu. Miten lie?
Mitä kaloja kannattaisi syödä, jos haluaa suunnilleen luonnollisesti syönyttä?
Itse vältän ylipäätään kasvatettua kalaa. Se lienee turvallisinta, jos haluaa välttää GM-soijaa.
VastaaPoistaVillikaloista itse pidän erityisesti ahvenesta, kuhasta, sardiineista, makrillista, sekä siiasta ja lohesta silloin kun niitä villinä saa. Joskus haukea ja silakkaa. Ja voishan sitä opetella syömään särkeä ja lahnaakin, jos niitä usemmin näkyis kaupassa... lohenkasvatus jos mikä on epäekologista.
Tässä hyvää asiaa liittyen soijaan: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/18/soy-can-damage-your-health.aspx
VastaaPoistaItse pyrin suosimaan riistaa tai luomunautaa lihan lähteenä. Arsenaaliin kuuluu myös spiruliina, chlorella, hamppu, chia, bee pollen, goji ym ym jotka kaikki ovat hyviä proteiinien/aminohappojen lähteitä.
...lisäksi käytössä on riisiproteiini- ja denaturoimattomasta maidosta tehty heraproteiinijauhe.
VastaaPoistaAi että, olen tainnut joskus lukea samaa sivustoa. Eikös sen mukaan siis tofuakin kannattaisi välttää, jos/kun se ei ole fermentoitua...?
VastaaPoistaTuota... miten tuon ikkunan sais pois? En jaksais kirjautua palveluun tai ainakaan maksaa siitä. Tosi rasittavaa lukea kun näkee vaan ihan ylä- tai alareunan sivusta.
Oletko tavannut syödä kasviproteiinia samalla aterialla eläinproteiinin kanssa?
Käytätkö proteiinipitoisinta marjaa, ananaskirsikkaa/inkamarjaa? Siinähän on IgA:a (immunoglobuliini A:ta), joka ei välttis oo kovin tarpeellinen niille joilla muutenkin on tiukka immuunipuolustus :D - usein erit. O-veriryhmässä, itsestäni en mene takuuseen.
Marjat ja siitepöly tosin on niin hiilaripitoisia että en niitä aina niin lukisi proteiineiksi, sama vika tosin carobissakin. Mitäs spirulinoja / chlorelloja käytitkään? Itselläni erit. Health Force (kristitylle vähän oudot kyllä nuo purkin kyljet) ja Vihreä helmi.
Hmm, miks muuten mehiläisen siitepölystä puhutaan niin helposti suoraan englanninkielisellä termillä? Minä periaatteessa vastustan moista ;D
Itse en heraproteiineja käytä ollenkaan. Syyn ehkä arvaat(te)kin: O-veriryhmässä maitohera tuntuu olevan yksi pahimmista tulehduksen ylläpitäjistä.
Hmm...mullakin joskus aikoinaan lävähti ikkuna Mercolan sivuilta, muttei jostain syystä enää vaikken ole kirjautuneena sinne. Suosittelen kyllä lämpimästi Mercolan uutiskirjeen tilaamista. Siitä saa usein todella arvokasta tietoa! (eikä maksa mitään)
VastaaPoistaTofusta ei mulla ole tarkempaa tietoa, mutta voisi olettaa, että sillon tällöin syötynä edut voittaa haitat.
Yleensä syön eläinproteiinia (useimmiten riistaa) salaatin ja kasvisten kera. Kasviproteiinit taas tulee nautittua smoothieissa joten eipä niitä tule samalla kertaa vedettyä. Siitepöly on yksi kasvipuolen täydellisimmistä aminohappolähteistä, jota urheilijat on kovasti suosineet jo aikoja proteiinisynteesin raaka-aineena (ja bee pollen kuulostaa vaan coolilta ;D). Inkamarjaakin tulee syötyä sillon tällöin.
Mulla on tällä hetkellä käytössä juurikin Healthforcen Spirulina Azteca mikä on mielestäni tosi laadukas. Joku vähemmän laadukas pussi on myös odottelemassa jonossa. Chlorellapuristeet on Source Naturalsia. Vihreää helmeä kokeilin myös joskus, mutta on se vaan rasvasen hintaista.
Kiitos Mikko kovasti kommentista! :) Arvokasta vaihtaa näitä ravintokuulumisia. Tosin IMHO bee pollen ei saundaa coolille ;P
VastaaPoistaEikö sua yhtään kummastuta tuo "This food has been e[n]hanced magnetically, homeopathically, and energetically."? Source Naturals tietysti iHerbista? Vitsit, kun uskaltautuis taas tilaamaan sieltä. En tiä oonko kertonut, mutta mä kerran kokeilin tilata ja tuotteet ei koskaan saapuneet. Ehkä vielä joku päivä...
Kyllä mä itsekkin katselin noita Healthforcen sepustuksia vähän ihmeissäni. Erittäin laadukkaita tuotteita ovat kuitenkin ja pelkästään hyvää sanottavaa sisällöstä :)
VastaaPoistaJoo, iHerbistäpä hyvinkin. Ja kyllä mä voin sua rohkaista tilaamaan. Olen viime kesästä lähtien tilannut noin 30 pakettia ja jokaikinen on tullut perille. Älä anna yhden huonon kokemuksen estää sua hyödyntämästä hyvää kauppaa :)
Ootko sitä blue-green algaeta käyttänyt (Klamath-järvestä Oregonissa)? Siinä kuulemma on erityisen suuri riski olla haitallisia aineita mukana, mutta itse aion sen yhden ostamani purkin syödä loppuun. Voi olla että jatkossa pyrin painottamaan leväostokseni muihin kohtuuhintaisempiin mutta kuitenkin laadukkaisiin tuotteisiin.
VastaaPoistaTotisesti olen tähän mennessä estänyt! :/ Tuntui se ekankin tilauksen tekeminen hankalalta ja sit vielä maksaa tyhjästä. No, ei sais katkeroitua - eihän se varmaan iHerbin vika ollut, ilmeisesti paketti lähti matkaan mutta toimitus takkusi jossain pahemman kerran.
Healthforcen blue-green algaeta oon käyttäny ja oon tykänny :)
VastaaPoista