perjantai 18. maaliskuuta 2011

Ruuan ja veden laatu sekä syömisen ja juomisen "vaikeus"

Olen varmasti tullut viime vuosina antaneeksi lähipiirilleni informaatiota, että syöminen on hankalaa. Myönnän, että se on osatotuus. Itselläni kun on taipumus suhtautua tähänkin aiheeseen turhan dogmaattisesti - kuvittelinhan ykskantaan lihankin jo lapsuudesta opittuna olevan epäterveellistä kaikille. Enkä oikein ole edes oppinut vieraskoreaksi, vaan osaan kieltäytyä liiankin hyvin tarjottavista, joita en kotona popsisi. Anteeksi kaikille, joita tällä tavoin olen loukannut!

Mutta sitä minun on vaikea ymmärtää, kun Viidakkomies Olli Posti hehkuttaa televisiossa ja radiossa kuinka ruokahifistely on helppoa, ruuanlaittoon ei mene aikaa ja terveys ja fiilikset on paremmat kuin koskaan, niin haastattelija tokaisee suunnilleen että "kuulostaapa vaikeelta"!? Omasta näkövinkkelistäni katsottuna moinen ei todellakaan kuulosta vaikealta, varsinkin kun ei tarvitse ruokaa saadakseen pelata eurojen kanssa kuten itse vielä teen. Välillä rohkeus sijoittaa arvokkaaseen ruokaan tahtoo itsellänikin pettää, viimeisimmäksi kun mietin, tilatako hyvin ravinnetiheää, kasviperäisiä EPA- ja DHA-rasvahappoja sisältävää Marine Phytoplanktonia vai ei (perin oiva omega 3:n lähde kasvissyöjille). Silti on hyvä muistaa, että ennemminkin pitäisi miettiä, meneekö raha hukkaan kun ostaa halpoja tuotteita. Käytännössä näin hyvin monesti on, arvokas tuote on sijoitus eli investointi, ei tuhlausta. Sen sijaan halvan ostaminen hyvin usein on tuhlausta!

Minun on myös vaikea ymmärtää sitä, miksi ruoka-asioissa laatutietoisuus koetaan monesti "vaikeaksi". Verratkaapa: he, jotka ovat tulleet hankkineeksi hifikaiuttimet kotiinsa, eivät varmasti kovin mielellään enää kuuntele musiikkia tusinakajareista. He, jotka ovat saaneet kotiinsa uuden, paremman tietokoneen tai isomman näytön/television, eivät enää mielellään käytä hitaampaa konetta tai katsele pienempää ruutua. Auto, joka tarvitsee korkeaoktaanista bensiiniä, ei tule toimeen liikaa etanolia sisältävällä bensiinillä.

He, jotka ovat tottuneet parempaan ruokaan ja juomaan, eivät varmasti koe hankalaksi pysytellä siinä - hankalaa olisi palata takaisin huonompaan ja huomata konkreettiset seuraamukset kehossaan. Eipä ole itsenikään kovasti tehnyt mieli hanavettä kun on hetken aikaa käyttänyt tuoretta lähdevettä.

Ottakaapa vähitellen selvää, löytyykö lähistöltänne hyvälaatuista lähdettä (jos tällä Jaakko Halmetojan kehittämällä sivustolla ei ole mitään mielenkiintoista lähistöllä, älkää lannistuko!) ja jos, niin pyrkikää käyttämään sitä hanaveden sijaan mikäli sen ulkoinen ja sisäinen laatu tuntuu täyttävän kriteerit. Aina se suinkaan ei ole itsestäänselvää. Keskimääräinen lähdevesi verrattuna keskivertoon hanaveteen vaan saletisti on aivan huikean paljon parempaa!

Ja lopuksi - suomalaisilla tulee olla oikeus omiin luonnonvaroihinsa. Lähteiden oikeuksia ei missään tapauksessa saa myydä vesimarkkinoille rynnänneille kansainvälisille suuryrityksille! Mitäh, suomalaisten ainutlaatuinen mahdollisuus muka tuhrittaisiin myymällä laatuvesi ulkomaiseen omistukseen? Tätä emme anna poliitikkojen tehdä! Kyllä Suomen vesistä muuallekin riittää, mutta ei tällä tavoin! Täytyyhän muita keinoja olla olemassa. Käykää allekirjoittamassa Oikeus pohjaveteen -adressi, jossa on vielä aivan liian vähän nimiä. Kertokaa minulle, jos tiedätte jonkin toisen adressin, jossa on sama sisältö mutta enemmän allekirjoituksia :)

8 kommenttia:

 1. Tässä sulle kolme kertaa edullisempi Phytoplankton;)
  http://www.iherb.com/Umac-Core-Marine-Phytoplankton-2-oz-57-ml/9066?at=0

  VastaaPoista
 2. Onko tämä yhtä laadukasta kuin Ocean's Alive?

  VastaaPoista
 3. Ei mitään hajuakaan:)Mutta olen iherbin tuotetta käyttänyt, enkä ainakaan vielä ole kupsahtanut;)

  VastaaPoista
 4. Joni Laihon ja Jaakko Halmetojan mukaan väritön phytoplankton ei ole yhtä täyttä tavaraa kuin syvänvihreä. Ihan hyväähän tuo vesi-glyserolisekoitus on mutta meinaa tulla uskon puute (et onko täs nyt oikeesti mitään muuta) kun väriä ei ole ollenkaan :D

  VastaaPoista
 5. Ok, kiitti tiedosta!
  Mä en ole nyt käyttänytkään tuota planktonia moneen kuukauteen. Olen sen sijaan käyttänyt leviä ja mineraali-lisiä :)

  VastaaPoista
 6. Minulla on sitä phytoplanktonia (Ocean's Alive) jääkaapissa, mutta jossain vaiheessa unohdin käyttää sitä. Onkohan se mennyt pilalle? Vuoden verran on ollut jääkaapissa. Onko kokemuksia?

  VastaaPoista
 7. "Avattu fytoplanktoni on suositeltavaa (ei pakollista) säilyttää jääkaapissa, jolloin se säilyy hyvänä noin kolme kuukautta."

  (Lähde: https://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/8123/Puhdistamo-Marine-Phytoplankton )

  Sääli! Ainahan voi omalla riskillä kokeilla, mutta valitettavasti mulla ei ole asiasta enempää infoa kuin googlaamalla edelliseen.

  VastaaPoista