tiistai 15. maaliskuuta 2011

Miksi VHH* toimii niin monilla suomalaisilla?

*VHH = vähähiilihydraattinen ruokavalio

En itse väitä olevani erityisen vähiin hiilihydraatteihin tyytyvä henkilö, mutta todennäköisesti hiilihydraattien (sokerin ja tärkkelyksen) osuus ruokavaliossani on kyllä vuoden parin aikana selvästi vähentynyt. Ja samalla eläinproteiinin ja oliiviöljyn osuus on kasvanut...

Kristitty VHH-ruokavaliota noudattava saattaa kuitenkin välillä havahtua siihen, että viljoja välttelevä ruokavalio ei äkkiseltään näyttäisi olevan kovin yhteensopiva Raamatun kanssa. On ilmeistä, että maanviljely, vilja ja leipä ovat perin vahvasti edustettuina Raamatun ruokasektorilla. Toisaalta Jumala on antanut selkeästi luvan syödä myös lihaa, kunhan ei syödä verta (tämä kielto löytyy myös Ut:sta).

Miksi näin, jos Antti Heikkilän mainostama VHH onkin hyvä juttu? Muutamia ajatuksia:

- Lähi-idässä on viljelty viljaa kaikkein pisimpään ja siksi on ilmeistä, että siellä asuvan väestön geenit ovat sopeutuneet siihen parhaiten. Keliakia ja viljayliherkkyys eivät tainneet myöskään olla kovin yleisiä varsinkaan Raamatun maailmassa.

- Suomalaisten geeniperimä on suhteessa paljon enemmän metsästäjä-keräilijäpainotteinen kuin Lähi-idän viljelijäpainotteinen geeniperimä. Suomalaisten geeniperimä on sitä myös verrattuna eteläisemmässä Euroopassa asuviin kansoihin. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi täällä on melko paljon yliherkkyyttä gluteiinille / keliakiaa (suuri osa tosin diagnosoimatta).

- Alkuperäiset viljat (esim. spelt, kamut) saattavat edelleen olla hyvin terveellisiä. Niitä myös kannattaa viljellä luonnonmukaisesti, sillä muunlainen viljelystapa ei anna yhtään parempia tuloksia. Sen sijaan suomalainen nykyvehnä on monen mielestä jalostettu pilalle (siinä on osittain pohjoisen sijaintimme vuoksi keskivertoa enemmän gluteiinia, joka ei ole se helpoin proteiini monenkaan suolistolle).

- Vilja oli ja on edelleen käytännöllistä ja kätevää, koska se voi säilyä pitkään. Raamatussa on tästä hyviä todisteita: säilyvyys oli elintärkeää nälkävuosina, jos oli tajuttu säilöä viljaa talteen hyvinä vuosina.

- Hiilihydraateille on käyttöä, jos liikumme runsaasti. Nykysuomalaiset ovat eittämättä fyysisesti passiivisempia kuin muinaiset israelilaiset.

- Lektiinit erityisesti vehnässä (ei esim. speltissä) haittaavat melkoisesti suurta osaa veriryhmien O (ja myös B) edustajista.

- Osa ihmisistä vaikuttaa hyötyvän hiilareista merkittävästi enemmän kuin se porukka, jolla VHH toimii loistavasti. Olemme erilaisia.

Ehkä itsensä kuunteleminen on hyväksi joka tapauksessa? Jos runsas hiilihydraattien syönti aiheuttaa ongelmia, niin kannattaa ehkä painottaa laaturasvaan ja -proteiiniin ja/tai lisätä liikuntaa (minunkin pitäisi tehdä tässä parannusta). Hikiliikunta olisi monille todella hyödyllistä (mm. useille veriryhmä O:n edustajille), ja hyötyliikunta puolestaan säästää luontoa.

1 kommentti: