tiistai 1. maaliskuuta 2011

Hyvä ja "huono" rasva?

Vähärasvainen ruoka on terveellistä? No ei todellakaan, unohtakaa koko juttu! Väite on aivan väärä, joskaan aivan älyttömiä rasvamääriäkään ei kannattaisi syödä... Monet teollisesti käsitellyt rasvat ovat usein hyvinkin epäterveellisiä, mutta kylmäpuristetut luomuöljyt ja -rasvat sen sijaan ovat epäilemättä yksi terveellisen ruokavalion kulmakivistä!

Tässä yksi ääripää, valitettavan viralliselta kuulostava ohje:
Suosikaa hyviä, pehmeitä rasvoja ja välttäkää huonoja, kovia rasvoja!
Onko se nyt ihan näinkään?

Kehomme lämpötila on yleensä n. 36-37°C. Ovatko kaikki koviksi mieltämämme rasvat kovia vielä tuossa lämpötilassa? Maitorasva ja hanhen rasva ilmeisesti ainakin ovat sulavat hieman alle tuon lämpötilan, joten minun on maalaisjärjellä vaikea uskoa, että voi olisi elimistössä kovin tukkivaa ja kovaa saatika että laadukkaan voin käyttäminen olisi yhtä haitallista kuin meille pitkään uskoteltiin. Toki täytyy muistaa kohtuus: minulla itsellänikin on huonoja kokemuksia voin liian runsaasta käytöstä - lievä yskä paheni hetkellisesti aika paljon!

No okei, entäs lampaanrasva joka sulaa vasta 55°C:ssa? Onko se perin haitallista? Eräs entsyymi, suolen alkalinen fosfataasi, pilkkoo ravinnosta saadun kolesterolin pienemmäksi, jolloin se voi hajota kunnolla. Yleisesti ottaen henkilöt, joiden suoliston alkalinen fosfataasi on runsas, kykenevät sulattamaan parhaiten niin eläinproteiinin kuin -rasvankin. Tässä pätee jälleen hyvä nyrkkisääntö kehon kuuntelemisesta. Elleivät kovat eläinrasvat tunnu aiheuttavan mitään ongelmia keholle ja erityisesti ruuansulatukselle, niitä voinee varovasti käyttää silloin tällöin. Ylipäätään tyydyttyneiden rasvojen välttäminen voi johtaa miehillä testosteronituotannon vähenemiseen ja sitä kautta negatiivisesti sperman laatuun! (Christer Sundqvist Jussi Riekin artikkelissa)

Alkalinen fosfataasi myös auttaa haitallisten bakteerien kurissa pitämisessä. Punaisen lihan syönti oikeilla henkilöillä voi entisestään lisätä tämän hyödyllisen entsyymin määrää suolistossa, katso tämän kirjoituksen kommenttini ja tiedon lähde.

Toisessa ääripäässä ovat sitten ne, joiden mielestä karrikoiden vain oliiviöljy on hyvä kasviperäinen rasva, ja kaikkia muita (esim. pellavansiemen- ja saksanpähkinäöljyä) tulee välttää. Ne härskiintyvät eli hapettuvat helposti, ja elimistössäkin aiheuttavat ongelmia ellei ravinnosta saada riittävästi antioksidantteja eli luonnollisia hapettumisenestoaineita. Tässä on toki paljon miettimistä. Herkkien öljyjen kanssa kieltämättä kannattaa muistaa syödä antioksidanttipitoista ruokaa, eli vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, mutta onko näiden kanssa oikeasti oltava näin kovin varovainen? Totta tosin on, että oliiviöljy on harvinaisen universaali rasva - sitä ei kovin monen tarvitsisi pelätä. Varsinkin Rainbow'n luomuoliiviöljy on hinta-laatusuhteeltaan aivan erinomaista tavaraa - 0,5 litraa maksaa Prismassa 3,44 euroa (S-Marketeissa 3,72).

Oliiviöljyn yksi iso etu mm. macadamia- ja hasselpähkinäöljyn ohella on se, että niissä on paljon kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (omega-9 ja -7, yleislyhenne MUFA). Ne eivät siis hapetu yhtä helposti kuin monityydyttymättömät rasvahapot (jotka tosin ovat välttämättömiä, omega-6 ja -3, yleislyhenne PUFA). Tietysti vielä huonompia härskiintymään ovat tyydyttyneet rasvahapot (SAFA), joten onhan niitäkin hyvä kohtuudella saada jo siitä syystä. Itseni tulee syötyä kaakaovoita välillä liiankin kanssa, ja se jos mikä on erittäin tyydyttynyt kasviperäinen rasva. Ei sitä kovin paljon saisi kerrallaan syödä...

Sovelletun veriryhmädieetin mukaan rasvoja tulee käyttää kohtuudella, mutta itse olen kokenut että siedän esimerkiksi oliiviöljyä melko suuriakin määriä. Lisäksi juuri minun, O-veriryhmän sekreettorin ja yli 50-prosenttisen "metsästäjän", kannattaisi suosia erityisesti seuraavia öljyjä: voi (maitotuotteita vain kolmesti viikossa), oliivi, seesaminsiemen, omega-3-pitoiset öljyt, kuten kala- ja hyljeöljy.

O-ryhmään kuuluvalla sekreettorilla on keskimäärin paras alkalisen fosfataasin pitoisuus suolistossa, A-ryhmän nonsekreettorilla huonoin. Edellisten verellä on suurin taipumus olla liian ohutta, jälkimmäisten verellä liian paksua.

Käytän joskus myös camelina- ja pellavansiemenöljyä, harvemmin saksanpähkinäöljyä. Lisäksi suositukset koskevat erityisesti seuraavia eksoottisempia öljyjä: chiansiemen, kurkkuyrtti, mustaherukansiemen, riisinlese, turskanmaksa, veripeippi, ja vähemmässä määrin manteli, kurpitsan- ja hampunsiemen (no nämä eivät ole niin eksoottisia), quinoa. Neutraaleja ovat mm. rypsi-, helokki- ja hasselpähkinäöljy.

Jaa miksen maininnut rypsiöljyä jo aiemmin? Koska se on kotimaisena tuotteena täällä Suomessa ylimainostettu. Kasvaa usein vilkasliikenteisten teiden varsilla, laitetaan läpinäkyviin muovipulloihin - miksei tummiin lasipulloihin?? - ja ei oikeasti sietäisi ihan niin paljon kuumennusta kuin väitetään - oliiviöljy ja voi ovat siihen tarkoitukseen hitusen parempia ja kirkastettu voi eli ghee paljon parempaa (jos nyt ylipäätään rasvoja on kuumennettava).

Sen sijaan minun ja monen muun kannattaisi välttää seuraavia rasvoja: margariini, maissi, palmu, puuvillansiemen, todennäköisesti myös soija sekä auringonkukansiemen. Viime mainitussa nimittäin on poikkeuksellisen paljon omega-6-rasvohappoja, joita yleensä fiksusti syöden saamme riittävästi muistakin lähteistä. Minun kannattaisi ilmeisesti välttää myös kookos-, rypäleensiemen-, maapähkinä-, saflori- ja vehnänalkioöljyä.

Yhteenvetona: olen melkoisen kiinnostunut rasvoista, joista voisi kirjoittaa vaikka vielä kuinka pitkään... ne toimivat elimistössä voiteluaineena (myös ulkoisesti! Etenkin kookos, kaakao ja sheavoi) ja välttämättömänä energianlähteenä erityisesti niille, joille hiilihydraatit aiheuttavat ongelmia. Fyysisesti inaktiivinen elämäntapa - ei riittävästi liikuntaa - on yksi syy vähähiilihydraattisen dieetin suosiolle nykyään. Suurempi määrä liikuntaa sallii monen syödä sokeria ja tärkkelystä enemmän. Seuraava makroravinnekirjoitukseni koskeekin sitten hiilihydraatteja, ellei ilmene tarvetta täysin uudelle rasvakirjoitukselle!

4 kommenttia:

  1. Kookosöljyä käytin välillä sisäisesti runsaastikin, mutta kun painoni on viime vuosina ollut lähinnä liian alhainen, niin koin hyväksi lopettaa sen käytön - helpompi saada lisää elopainoa kun se ei ainakaan ole mahdollisesti aiheuttamassa kilpirauhasen ylitoimintaa tms. Sama ongelma voisi olla, jos söisi liiassa määrin merilevää, joka toki laadukkaana ja kohtuukäytettynä (erityisesti wakame ja dulse) on terveellistä :)

    Kookosöljyllä on erinomaisia vaikutuksia osaan ihmisistä. Itse kuitenkin tunnun pärjäävän erinomaisesti ilmankin. Se mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle (kuten sinimailasen eli alfalfan idut, joita en myöskään käytä).

    VastaaPoista
  2. Itsellä kookosrasva toimii varsin hyvin ja se on ainoa rasva mitä käytän paistamiseen (ei härskiinny kuumennettaessa kuten kasvisrasvat). Se on myös nopea energian lähde (imeytyy poikkeuksellisesti suoraan vatsalaukusta) jota kovasti urheilevana hyödynnän.

    Tässä mielenkiintoinen linkki rasva-aiheeseen liittyen: http://www.reuters.com/article/2010/02/04/us-fat-heart-idUSTRE61341020100204?feedType=RSS&feedName=healthNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+reuters/healthNews+(News+/+US+/+Health+News)

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä linkistä! Näinhän se on, kyllä tyydyttynyttä rasvaakin kohtuudella tarvitaan :) - mutta eri asia, kaipaako keho juuri kookosrasvaa, vaikka kuinka olisi kylmäpuristettua ja luomua. Ulkoisesti lienee hyväksi, sisäisesti saattaa tosiaan lisätä kilpirauhasen toimintaa yli tarpeen niillä, joilla siihen on alttius. Ja ainakin mun äidillä on ja hänen äidillään oli. Onhan tämä kai keskimäärin enemmän naisten sairaus, mutta ei mitenkään poissuljettua että meikäläiselläkin lievänä olisi.

    Jos sen sijaan kärsisi candida-hiivasta, olisi kookosöljy mainio apuväline sen hoitoon:
    http://www.dadamo.com/cgi-bin/Blah/Blah.pl?m-1263225469/

    Linkissä mainitaan mm., että myös esim. kookosöljystä eristetyn kapryylihapon pitäisi olla tehokasta hiivan hoitoon, jos kookosöljyä syystä tai toisesta haluaa välttää.

    Anteeksi kovasti saivarteluni / huono vitsi;
    onhan kookosöljykin kasvisrasva ;) ja kieltämättä kestää perin hyvin kuumennusta! :)

    Mutta entäs se härskiintyminen?

    "Suurimmat terveysvaarat koituvat kuitenkin kasvisöljyjen kuumentamisesta (oliiviöljyä lukuun ottamatta, sehän on MUFA) sekä omega-rasvahappojen suhteen painottumisesta liikaa omega-6:n puolelle."
    http://www.aitoterveys.fi/Lyhyt-rasva-aapinen.php

    Jostain luin että kuumennettaessa oliiviöljy menettää antioksidanttinsa (joiden ansiosta se säilyy pitkäänkin huoneenlämmössä, kunhan pullo on ilmatiivis ja tummaa lasia). Antioksidanttien ja pienen PUFA-pitoisuuden ansiosta oliiviöljyn härskiintyminen kuumennuksen yhteydessä lienee varsin pientä, vaikka tosin terveyshyötyjä siinä menetetäänkin?

    Suomessahan on haluttu luoda kuva, että neitsytoliiviöljy ei kestä kuumennusta samassa määrin kuin rypsiöljy. Mutta eihän tämä väite kestä tarkempaa tarkastelua tilastojen valossa! Rypsiöljyssä on enemmän PUFAa, sekä omega 3:n että 6:n muodossa.

    Sekä kookos- että oliiviöljyssä on kuitenkin se huono puoli, että niissä on runsaasti salisylaatteja:
    http://www.zipworld.com.au/~ataraxy/Salicylates_list.html

    Mutta ne kookosöljyn huonot puolet. Onhan niistä veriryhmäruokavaliofoorumilla keskusteltu useaan otteeseen. Tässä vanha ketju, johon Peter D'Adamokin otti kantaa aika osuvasti:
    http://www.dadamo.com/cgi-bin/Blah/Blah.pl?b-GTDdiet/m-1202212910/s-0/

    VastaaPoista
  4. Kookosöljyn sisältämällä lauriinihapolla on taipumus aiheuttaa joillekin tyypeille, kuten "tutkimusmatkailijoille" seuraavanlaista haittavaikutusta: liver peroxisomal oxidation. Eli maksan peroksisomien* hapetusreaktiossa syntyy vetyperoksidia, joka entisestään pahentaa tämän tyypin huonohkoa maksan toimintaa. Jos siis olen oikein ymmärtänyt.

    *http://fi.wikipedia.org/wiki/Peroksisomi

    VastaaPoista